marți, 21 iunie 2011

Posta Brailei

Un reper esential al oricarui oras,  al oricarei asezari este Posta.
Pentru vechea Braila de pana la momentul revenirii la Tara Romaneasca  1828 /29, posta se afla pe artera principala a orasului, adica pe calea Silistrei. Tot pe acelasi loc s-a edificat apoi posta moderna.
Construita la sfarsitul secolului al XlX-lea si inceputul veacului XX, cladirea a fost una dintre cele mai frumoase si mai bine realizate dintre toate cladirile de pe Calea Calarasilor. Avea acoperisul mansardat, asa cum se construia in acel moment de gratie pentru noi cand copiam - uneori creator - pe sora mai mare de ginta latina, adica Franta.


 


 Ulterior, posta ce a functionat aici a avut de suportat consecintele cutremuru­lui din noiembrie 1940. Cu acest prilej, mai multe cladiri civile si biserici din Braila au fost avariate. Intre ele, Posta a pierdut etajul, care in urma degradarilor produse de seism a fost demolat.
Astfel Posta a avut la Braila, dupa 1940, infatisarea unei cladiri cu parter, mult simplificata, pe care multi braileni din generatia mea si-o amintesc. In anii '60 am intrat de cateva ori in ea.



 Din pacate, destinul ei avea sa fie hotarat de edilii orasului care, la inceputul anilor '70, au condamnat-o la demolare. Pe locul ei s-a inaltat cladirea noua a Centrului teritorial de calcul, destinatie ce "justifica" din plin desfiintarea vechii poste.
In felul acesta, memoria unui loc si a unei institutii dintre cele mai importante in viata colectivitatilor, a asezarilor de orice fel a fost stearsa, a fost nivelata. Am vrut sa dau un exemplu de felul in care comportamentul nostru fata de traditie, pierderea piesa cu piesa, casa cu casa din zestrea Brailei vechi este spre paguba noastra, a tuturor.

Prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei
         Iunie 2003
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu